Svjedoci.net forum
January 24, 2019, 09:57:01 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Dobro došli na forum svjedoci.net
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: 1 [2] 3 4 ... 10
 11 
 on: December 31, 2016, 12:57:27 PM 
Started by mali šime - Last post by Jehovin svjedok
Dogovorili smo se odgovoriš na moja pitanja na zidu, a ne da ih ispreskačeš i pokušavaš izbjeći odgovoriti pitanje po pitanje. Ako sam ja odgovarao na tvoja određena pitanja, odgovorom na svako od tih pitanja, što si i tražio-precizirane odgovore i dobio si ih. Tako da, još nisi odgovorio na moja pitanja, jedno po jedno.

Ne brigaj, vrlo rado ću prokomentirati sve biblijske stihove koje si u svom uvodnom komentaru naveo kao navodne dokaze u prilog trojstva. i na tvoje tvrdnje da su prvi kršćani "nedvojbeno" vjerovali u trojednog Boga. Inače, sam sebi proturječiš u svom uvodnome tumačenju trojstva proturječnim izjavama, a da ne kažem, koliko odstupa to tumačenje od biblijskog teksta, pa čak i od biblijskih odlomaka koje si filozofskim riječnikom "umotao" u trojstvo, a koji uopće ne podupiru tu dogmu. Tako da, vrlo površno i dogmatski izgleda tvoja izjava da ako "se pročita sa razumijevanjem" tvoje tumačenje, dobiju se automatski odgovori na moja postavljena pitanja, jer, to tumačenje čak ne podupiru ni biblijski stihovi koje si naveo, a kamoli oni navedeni u mojim pitanjima...Sad Jer ta pitanja, kao i mnoga druga itekako dovode u pitanje to tvoje tumačenje.I zaslužuju da se na njih odgovori... ti si na redu sa odgovorima, ali, evo, samo ću se kratko osvrnuti na tvoju usporedbu kojom pokušavaš pokazati da je Isus Svemogući Bog jednako kao i Otac.. kažeš... "kao što ljudskom sinu njegova podređenost svome ocu ne umanjuje njegovu ljudskost. Ljudski otac i sin su iste ljudske naravi iako postoji hijerarhija položaja među njima. I otac je u tom uređenju veći od sina." Kao što sam priznaješ, ljudski otac je po "hijerarhiji" veći od sina, dakle, sin iako je ljudske vrste, nikad ne može biti RAVAN ocu. Pošto je otac veći od sina, različiti su, tj odvojena su bića, a ne dvije ravnopravne osobe jednog bića. Slično kao što onaj koji rađa, različit je od onog koji je rođen. Jer ljudski otac je stvorio sina, i naravno da je sin ljudske vrste kao i otac, ali to ne znači da je sin dio ISTOG bića koje se sastoji od više osoba. Jer, konačno... Kao što je u slučaju ljudskog oca i njegovog sina bilo vrijeme kad ljudski sin NIJE NI POSTOJAO, tako je slučaj i sa Svemogućim Bogom, OCEM, i njegovim jedinorođenim Sinom. Ali, kao što sam rekao, neki osnovni bonton rasprave je odgovoriti na postavljena pitanja, tim više jer si me znao više puta u prijašnjim raspravama podsjetiti da ti nisam još odgovorio na točno određeno pitanje, čak o jednoj jedinoj riječi iz jednog biblijskog odlomka, pa sam ti davao odgovore i na ta pitanja.

Dakle, ako ćemo se držati tog nepisanog pravila, mislim da bi bilo pristojno, a i nužno za ovakvu raspravu da odgovoriš na moja postavljena pitanja. Jedno po jedno.

Valjda ne tražim previše? Smiley

Pa krenimo redom:

AKO JE ISUS SVEMOGUĆI BOG...

1. Zašto je onda Bog glava Kristu, kao što je Krist glava svakom mužu?
(1.Kor.11:3)

 12 
 on: December 31, 2016, 12:56:00 PM 
Started by mali šime - Last post by mali šime
Dat ću ti kratki uvod o Trojstvu da razumiješ što kršćani kažu kad kažu da vjeruju u Trojstvo, tj, Trojednog Boga. Ako se potrudiš pročitati ovo s razumijevanjem Smiley naći ćeš i odgovre na pitanja koja si postavio.

Nauk o Trojstvu pojednostavljeno kaže na temelju Biblije ovo:

1. Bog je jedan i nitko mu nije ravan
- 'Čuj, Izraele, Jahve je Bog naš, Jahve je jedan.'' (Pnz 6:4-5)
- 'Ja sam Jahve i nema drugog. Osim mene Boga nema.'' (Iza 45:5.)
- ''Ja Sam Bog i nema drugog. Bog, nitko mi sličan nije.'' Kaže nam Bog. (Iza 46:9)

2. Biblija naziva tri osobe Bogom - Oca, Sina i Duha Svetoga.
Otac je Bog: to je jasno, samo po sebi
Isus je Bog: Ivan 1:1, Ivan 20:28, Rim 9:5, Kol 2:9, Heb 1:8.10 itd...
Duh Sveti je Bog: Djela 5:3-4, 2.Kor 3:16-18

Sukladno tome: postoje mjesta u Bibliji gdje se Otac, Sin i Duh Sveti pojavljuju zajedno.
Matej 28:19 Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga. (usput: "ime" je u jednini)
2 Korinćanima 13:13 Milost Gospodina Isusa Krista, ljubav Boga i zajedništvo Duha Svetoga sa svima vama!
Ivan 14:26 Branitelj - Duh Sveti, koga će Otac poslati u moje ime, poučavat će vas o svemu i dozivati vam u pamet sve što vam ja rekoh.
Ivan 15:26 A kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca - Duh Istine koji od Oca izlazi - on će svjedočiti za mene.

Prvi kršćani su bili suočeni s ovim nedvojbenim tvrdnjama Svetog pisma, te su na temelju Biblije (a ne nekog poganskog utjecaja, jer su rani kršćani zazirali od poganstva koje ih je među ostalim i progonilo) vjerovali u jednog Boga koji se po Isusu u Novom zavjetu objavio kao Trojedan Bog - u tri osobe koje su u savršenom jedinstvu.
Pošto su sve tri osobe u punom smislu Bog, imaju istu božansku narav i ontološki su jednaki, iako u samom djelovanju (ekonomiji), poglavito spasenju postoji poredak. Otac šalje Sina, Sin umire kao zamjenska žrtva za grešnike, Duh Sveti na tom temelju nanovorađa, uči, posvećuje vjernike i proslavlja Isusa... U ekonomiji Tojstva tako npr. vidimo da je Sin podređen Ocu. No, to ne umanjuje Sinovo puno božanstvo (Kol 2:9) kao što ljudskom sinu njegova podređenost svome ocu ne umanjuje njegovu ljudskost. Ljudski otac i sin su iste ljudske naravi iako postoji hijerarhija položaja među njima. I otac je u tom uređenju veći od sina.

Otac, Sin, i Duh Sveti su iste božanske naravi: nestvoreni, vječni. Različiti su kao osobe ali jedan Bog u savršenom jedinstvu. Nije bilo vrijeme da nekoga od njih nije bilo. Bog je vječan i nepromjenjiv. Od uvijek je između Trojice bilo savršeno zajedništvo - u ljubavi. A ljubav je jedna od Božjih glavnih karakteristika. I prije stvaranja Bog je bio ljubav, a to je mogao biti samo ako je imao koga voljeti. Umanjujuće je za tvrditi za Boga da je prije stvaranja u vječnosti bio sam samcat jer time onda nije mogao biti ljubav, nije mogao nikoga tada voljeti. Time bi za jednu od svojih glavnih karakteristika (da je ljubav 1Iv 4:Cool Bog ovisio o stvorenju, što nije Bog kakvog ga Biblija otkriva. On je suveren i samodostatan, ali iz odnosa ljubavi kojeg ima u sebi (u zajedništvu Oca,Sina i Duha Svetoga) ta se ljubav prelila u stvaranje.

Kada je Sin postao čovjekom, uzeo je na sebe ljudsku narav ali time nije prestao biti Bog. Svoju božasnku narav je sakrivo ispod svoje ljudskosti, no ona nije mogla biti u potpunosti skrivena, kao npr. na brdu preobraženja. Za vrijeme svog zemaljskog života sin je još dodatno kao čovjek podređen Bogu Ocu i kao čovjek ima Oca za Boga. Nakon uskrsnuća uzvišen je nad svim, u smislu jer je bio ponižen na zemlji no kao Bog vratio se tamo gdje je i bio: ''A sada ti, Oče, proslavi mene kod sebe onom slavom koju imadoh kod tebe prije negoli je svijeta bilo.'' (Iv 17:5)

Nauk o Trojstvu možda nije intuitivan po ljudsku ali najbolje objašnjava ono kako se Bog otkrio u svojoj Riječi, tj. Isusu Kristu. Ostale teorije imaju puno više problema i završavaju u nekakvom politeizmu s Velikim i malim Bogom što je direktno kontra Božjoj objavi (Iza 46:9)

 13 
 on: December 31, 2016, 12:54:37 PM 
Started by mali šime - Last post by Jehovin svjedok
Pozdrav! Evo neka pitanja o Trojstvu, na temelju Biblije. Budući da si spomenuo da istražuješ tu temu, nadam se da ćemo nastaviti raspravu o toj temi.

Za sad, zanima me tvoje mišljenje o sljedećih nekoliko pitanja:
AKO JE ISUS SVEMOGUĆI BOG...

1. Zašto je onda Bog glava Kristu, kao što je Krist glava svakom mužu?
(1.Kor.11:3)

2. Zašto onda Pisma dosljedno navode Krista odvojeno, kao osobu zasebnu,od Boga?
(Ivan 14:1, 20:17, 17:1-3, Marko 10:18, itd... čak i na nebu- 1.Kor. 11:3, Luka 22:69, itd)

3.Kako onda Isus može IMATI Boga? Može li Svemogući Bog imati svog Boga?
(Ivan 20:17, Rim.15:6, 2.Kor.1:3, Ef.1:3, Kol 1:3, Marko 15:34, Ivan 17:1-3, čak i na nebu- Otkr.1:6, 3:2,12)

4. Zašto je onda podložan Bogu i na nebu?
(1.Kor.15:27.28, Efež. 1:17,22)

5. Zašto onda Isus ne zna ono što Bog zna?
(Mat. 24:36, Otk. 1:1)

6.Zašto je Isus i sada, na svom najvišem položaju, još uvijek podložan Bogu?
(1.Kor. 15:24, 25, 27,28)

7.Zašto onda Isus nije dovoljno moćan, tj ovlašten, da sam sve podloži sebi?
(Efež. 1:17,22 ; 1.Kor. 15:27)

8.Zašto bi mu onda trebala biti DANA bilo kakva vlast ili autoritet?
(Mat. 28:18, Mat. 11:27, Ivan 5:22, 17:2, 3:35)

9.Zašto bi onda išta morao naučiti?
(Hebr. 5:8, Ivan 5:19,20, 8:28)

10. Zašto bi onda trebao biti uzvišen i darovan uzvišenim imenom?
(Hebr. 1:2-4, Filiplj. 2:9-11)

toliko za sada. ima toga još  Wink

 14 
 on: December 31, 2016, 12:53:15 PM 
Started by mali šime - Last post by mali šime
S bratom koji je JS sam na svom facebook zidu imao raspravu o Trojstvu.  Smiley
Inzistirao da je da ju nastavimo i imao sam pripremljen odgovor na njegov zadnji komentar.

No, iz nekog razloga on je obrisao svoj post na mom fb zidu, pa sam odlučio raspravu (koju sam imao pospremnjenu lokalno) staviti ovdje pošto je ionako bila javna.

Da bi rasprava bila smislena, bio je dogovor da se svatko u jednom komentaru  ograniči na 3600 znakova, i da komentiramo naizmjence.

Dolje je stara rasprava i moj zadnji komentar koji nisam imao priliku staviti na fb.  Undecided
Za ovu svrhu sam registrirao korsinika "Jehovin svjedok" kojeg može dobiti ako će htjeti ovdje nastaviti raspravu.


 15 
 on: April 29, 2015, 08:07:45 AM 
Started by mali šime - Last post by Cvetan
Nisam razumio,jeli taj čovjek na kraju postaje kršćanin ili nije?

 16 
 on: February 01, 2015, 10:14:05 PM 
Started by mali šime - Last post by mali šime
Link na članak

Raymond Franz - "Grižnja savjesti" - hrvatski prijevod!

"Grižnja savjesti" (Crisis of Conscience ili "Kriza savjesti") je biografska knjiga Raymonda Franza, bivšeg člana Vodećeg tijela Jehovinih svjedoka. Prvo izdanje je napisano 1983. g., tri godine nakon što je Ray Franz isključen iz religije Jehovinih svjedoka. Knjiga je velika studija i izlaganje unutarnjeg djelovanja Watchtower Društva tijekom 1960-ih i 1970-ih.

Franz je proveo 43 godina kao Jehovin svjedok. Služio je kao punovremeni propovjednik u Sjedinjenim Američkim Državama i kao misionar u Portoriku i Dominikanskoj Republici. Godine 1965. postao je član osoblja u sjedištu organizacije u Brooklynu, u New Yorku, gdje je bio zadužena da pomogne u istraživanju i pisanju biblijske enciklopedije Aid to Bible Understanding, a 1971. godine imenovan je za člana Vodećeg tijela. Vodeće tijelo je napustio 1980, nakon istrage koje je pokrenuta na visokoj razini zbog sumnje da osoblje u sjedištu, uključujući Franza, širi "kriva učenja". Preselio se u Alabamu, gdje je radio na farmi te je isključen iz religije u studenom 1981. zbog kršenja odredbe da svjedoci izbjegavaju bivše članove religije Jehovinih svjedoka.

Ova dragocjena knjiga koja daje pogled u samu srž upravljanja organizacijom Jehovinih svjedoka dostupna je sada i na hrvatskom jeziku. Iz uvoda knjige:

U povijesti religiozne organizacije mogu postojati odlučujući trenuci, specifično vrijeme i okolnosti koje omogućuju da se vidi iza vanjskog izgleda i da se prepozna istinski karakter i suštinski duh te organizacije. Sam autoportret organizacije je dominantan kalup razmišljanja i pogleda, njena motivirajuća snaga i njeni šablonski odgovori na neslaganje ili izazove, tada se bolje uočavaju. Faktori koji izlaze na svjetlo, zapravo su mogli cijelo vrijeme biti prisutni, u unutarnjoj jezgri organizacije, ali su bili ispod površine, čak i u sukobu sa izvanjskim izgledom i proklamiranim načelima. Odlučujući trenutak može proizvesti portret koji je uznemirujuće drugačiji od slike koju organizacija ostavlja u umovima svojih članova, i taj odlučujući trenutak, može čak izbjeći njihovoj pažnji, ako oni, u centru organizacije, uspiju efektivno potisnuti svijest o njemu.

PREUZIMANJE knjige: http://www.mediafire.com/?88ub7zd30ghef4c

 17 
 on: January 13, 2015, 05:28:30 PM 
Started by mali šime - Last post by Kristofor
Postavio bih i ja jedno pitanje....je li moj duh neka druga osoba u odnsu na mene ili je to moj um - karakter - život....

 18 
 on: May 02, 2014, 05:16:40 AM 
Started by Admin - Last post by Danijel78
Kontradiktoran si, Administratore. Sam sebi uskačeš u usta - govoriš kako Bog nije onako kako ga mi ljudi zamišljamo... A eto, i ti što to pišeš NE ZNAŠ kakav je On, osim po citatima iz Biblije koju su pisali LJUDI. Pa opet, usuđuješ se dijeliti lekcije tko je u stvari BOG!?

Da - reći ćeš, ali pisali su po Duhu Svetomu, ali opet - pisali su je ljudi (i mijenjali dosta toga prevođenjem ali i namjernim izobličavanjem). Npr. Bog u SZ je gotovo hladnokrvni ubojica - okrutan, divljački Bog prepun osvete i mržnje. U NZ je već dosta blaži i više progovara o LJUBAVI i MILOSRĐU. Međutim, opet nam svoje viđenje prenose ljudi, Židovi koji su živjeli u okrutnim vremenima tako da je primjetan utjecaj tog vremena na njihovo pisanje.

Međutim, zašto ne bi Bog bio i Bog ljubavi i Milosrđa? Naime, ako nije to - onda nema smisla ni On ni naše postojanje. Tj. On postaje samom sebi svrha - nije nas trebao ni stvarati, pogotovo ako je znao koliko smo nesavršeni, jadni i ograničeni te kako je život ponekada jako okrutan. Pogotovo uzimajući u obzir koliko je On savršen u odnosu na nas. Mislim, ako nas je stvarao da bi nas kažnjavao - onda je sadist. Ili smo pak svi ovdje u čistilištu, kao na prijemnom - pa tko prođe, prođe... Što opet nema smisla jer bi to značilo da smo svi unaprijed osuđeni na smrt, samo što će neki od nas (rijetki) dobiti pomilovanje. I što tek reći o tome da će u Raj jedino oni koji vjeruju u Isusa? A što ćemo sa svim onim silnim milijardama ljudi koji vjeruju u neke druge proroke i drugačije nazvane bogove, ili ne vjeruju u ništa a opet čine dobro i dobri su ljudi?

I zato vjerujem svim svojim srcem, jer me tako uče Ljubav i Milosrđe, da je On puno više od toga kako ga ti ili ja ili bilo tko od nas vidi. On poznaje svakoga od nas, jer smo mi svi upravo njegovi djelići. I svi, duboko u sebi, poznajemo Njega. On je Dobro, a Dobro jednostavno stvara, ne razara, ne uništava već - kreira! Ne mrzi već uvijek pruža ruku, ima suosjećanja i želi nam sve najbolje. Pa što i ako smo nesavršeni, što ako i griješimo, ljudi smo - uostalom, takve nas je upravo On i stvorio.

Jasno mi je da mnogi od vas propovijedaju Boga punog "pravednog gnjeva" jer ste možda i sami nečim frustrirani ili ste jednostavno tako naučeni, međutim -ponavljam - Bog je puno veći od svih nas, zapravo ga teško možemo dočarati, osim po snazi Dobrote - Ljubavi i Milosrđa. I zna da smo svi nesavršeni i, na koncu konca, On je LJUBAV. A Ljubav ne traži ništa, ona samo daje... (to je ujedno i parafraza iz Biblije), uvijek strpljivo čeka da svi dođemo k Njoj/Njemu.     

 19 
 on: February 15, 2014, 08:48:01 AM 
Started by Admin - Last post by Admin
Link na članak
 

 20 
 on: January 06, 2014, 09:34:13 AM 
Started by mali šime - Last post by piramida4
Svaka Osoba ima i svoje Osobno IME.

Koje je Osobno Ime - SVETOGA DUHA!

Pages: 1 [2] 3 4 ... 10
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!