Svjedoci.net forum
January 19, 2022, 09:06:11 AM *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Dobro došli na forum svjedoci.net
 
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
  Print  
Author Topic: "Smiju li kršćani imati mačke?"  (Read 2888 times)
mali šime
Administrator
Mlađi član
*****
Posts: 87« on: November 26, 2012, 07:35:15 PM »

Link na članak


Kada se biblijskom tekstu pristupa s unaprijed zacrtanim ciljem koji se zatim nameće biblijskom tekst onda se može zauzeti pozicija da Biblija može tvrditi dosta toga što u stvarnosti ne tvrdi.

Ovaj pomalo satirični tekst je prikaz što se sve može manipulirati načinom razmišljanja i tipu interpretacije biblijskog teksta kakvog ima Stražarska kula. U tekstu je korištena logika kakvu Stražarska kula primjenjuje kada npr. dolazi do zaključka da vjerni kršćani ne bi smjeli slaviti rođendane ili Božić:
 

Mnogi predani vjernici među Jehovinim narodom se danas pitaju, trebaju li posjedovati mačke. Ovo je pitanje od životne važnosti budući da je spoticanje brata za kojeg je Krist umro jednako "stavljanju mlinskog kamena oko vrata i bacanja u more" (Luka 17:2) Jasno je da je naše vječno spasenje u pitanju.

Prvo razmotrimo izraz u izvornom grčkom oko čega se većina znanstvenika slaže da predstavlja hrvatsku riječ mačka: felos domesticus - znači doslovno "suvremena domaća mačka sa svim svojim zvjerskim identifikacijskim karakteristikama i ponašanjem." Jasno je da Biblija pomoću ove vrste izvornog grčkog izvan svake sumnje pokazuje da je osnovna priroda mačaka zlo ili "zvjerstvo" baš poput Sotone "izvorne Zmije" i "Velikog Zmaja". Postoje brojni razlozi zašto odan i predani sluga Božji koristeći svoju biblijski oblikovanu savjest treba doći do ispravnog razumijevanja zašto mačke nisu za kršćane. Sljedeće činjenice razmotrite otvorenog uma:

1) U drevnom Egiptu je bila uobičajena praksa da se mačke obožavaju kao bogovi. Kao kršćani moramo "sebe čuvati od idola"( 1 Iv 5,21) i "ne klanjati se drugim bogovima" (5. Moj 30,17). Takav mačji utjecaj bi mogao dovesti do idolopoklonstva i time "rastužiti Jehovin duh" s tragičnim posljedicama.

2) Mačke su najvjerojatnije bile prisutne na Herodovu rođendanu kad je Ivanu Krstitelju odrubljena glava. Jasno onda, kao vjerni kršćani, zašto bi imali želje povezati se sa životinjama koje su bez sumnje takvog lošeg utjecaja, znajući da "loše društvo kvari dobre navike" (1 Kor 15,33)? Držanje mačaka u našoj kući može dovesti k istim teškim posljedicama kao što ih je pretrpio Ivan Krstitelj. Jasno, Bog ne odobrava ovu proslavu. Ne bismo li i mi trebali imati isti pogled kao Bog koji neodobrava mačke? Zasigurno!

3) Kroz povijest, osobito u srednjem vijeku, a kulminirajući Salemskom suđenju vješticama u 17. stoljeću, mačke su prepoznate kao nositelji ako ne i izravna utjelovljenja demona. Budući da su mačke povezane s đavlom možemo li se mi kao lojalni i predani sluge Božje stoga povezati s mačkama, i time se povezati sa Sotonom samim "Bogom ovog sustava stvari"? Da li bismo željeli biti predmetom takvog pokvarenog utjecaja i mogućih demonskih napada? Zasigurno ne!

4) Nigdje se u Bibliji ne govori pozitivno o bilo kojoj vrsti mačaka. U stvari, zar Sotona nije u prvom stoljeću koristio lavove da proždere vjerne kršćane? Sam Bog je "zatvorio ralje lavovima" u Danielovo vrijeme. Istina, današnje male domaće mačke nisu lavovi, ali budući su iz iste proklete životinjske obitelji koju je koristio Sotona u brojnim prilikama tijekom povijesti, je li mudro ili prikladno posjedovati ih? Osim toga, ne bismo li posjedovanjem bile koje vrste mačaka, dali privid da odobravamo njihova zlodjela zabilježena u Bibliji i svjetovnoj povijesti. Biblija jasno pokazuje da Božji narod "nije dio svijeta" i da ne smijemo "imati dijela u njihovim grijesima".

5) Pismo jasno ukazuje na to da ni Abraham, Izak, Jakov, Job, apostoli, pa i sam Isus nisu posjedovali mačke. To je vjerojatno zato što nisu htjeli biti poput poganskih suvremenika njihovog doba koji nisu pokazaivali poštovanje prema tome kako Bog gleda na posjedovanje mačaka. U skladu s uzorkom kojeg su postavili vjerni proroci iz starine, sigurno ne bi bilo prikladno za kršćanina da danas posjeduje mačku.

6) Konačno, mačke su nečiste životinje. Neke nečiste prakse kojima se mačke prepuštaju su iskašljavanje loptica od krzna, lizanje neprimjerenih dijelova tijela, uriniranje na podu, jedenje mrtvih životinja sa njihovom krvlju, seksualni prijestupi, zlouporaba mačje trave, i krađa hrane sa stola, da spomenemo samo nekoliko. Nečistoća je jedno od "djela tijela" koje je Pavao osudio (Gal 5,19). Biblija jasno pokazuje da "ni bludnici ... ni lopovi neće naslijediti kraljevstvo" (1 Kor 6,9-10). Osim toga Pavao nas opominje da se "prestanemo družiti" s takvim nečistima. Iako je apostol Pavao govorio prvenstveno o kršćanima koji su pali u grijeh, ne postoji razlog da bi zaključili da se ovaj nadahnuti biblijski princip ne može primijeniti na povezivanje s mačkama. Jehova je osudio nečistoću i činjenica da apostol Pavao nije napravio nikakvu razliku kada se radi o povezivanju s kućnim mačkama dokazuje izvan svake sumnje da odani kršćani moraju izbjegavati svaku povezanost s takvim životinjama.

Nismo li zahvalni za ovo novo svjetlo koje dolaze iz Božje organizacije? Sestra Bezmacić nam govori da od kada se riješila svoje mačke više nije morala biti zaokupljena čišćenjem mačje kutije i sada ima puno više vremena da ide u pionirsku službu. Brat Nemacić komentira to na ovaj način: "Tako sam zahvalan da me Bog oslobodio tereta posjedovanja mačke. Nadam se da će sva braća shvatiti kako đavao koristi mačke da nas pokvari i odvratiti od službe propovijedanja." (Mt 24,14) Kakvi lijepi primjeri vjernosti! Kao lojalni sljedbenici Kristovog razmišljanja o tom pitanju, možemo se radovati u činjenici da će u novom sustavu Bog nagraditi sve naše napore kako bi održali integritet kroz odanu podložnost vodstvu njegova duha kroz "vjernog i razboritog roba".


http://www.youtube.com/watch?v=AP0j0UGqIGU
« Last Edit: November 26, 2012, 07:54:10 PM by mali šime » Logged

Istina će vas osloboditi.
Pages: [1]
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.13 | SMF © 2006-2011, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!