Religija je čovjekov put do Boga ,a ne Božji put do čovjeka ili se varam.
To si dobro rekla. Religija je općenito ljudsko nastojanje da dođe k Bogu da mu udovolji na neke svoje načine.
Kršćanstvo (ono pravu) u svojoj osnovi nije religija, jer je Bog taj koji je došao čovjeku, učinio sve potrebno da se čovjek spasi i pozvao čovjeka u zajedništvo sa njim - na osnovu njegova djela - npr. Ef 2:8-9...
Ponekad možda treba biti određeniji što se misli pod pojmom relogija - ja obično onda koristim riječ pobožnost ili pobožan život.
A što JS tiče, moram priznati da znaju biti iritantni sa tom "jedinom pravom religijom" (koja su oni)... Npr. kada kažu da pravu religiju označava služba propovijedanja. I znaju druge pitati, propovijedate li vi od kuće do kuće... Ako ne, onda niste pravi...
Ovo me prilično podjeća na situaciju u Mk 7 između farizeja i Isusa.
Farizeji spočitavaju učenicima da jedu neopranih ruku. Isus im kaže da su licemjeri i da je to ljudska predaja na kojoj inzistiraju, a Božju zapovijed ignoriraju:
Mk 7: (10) Mojsije doista reče: Poštuj oca svoga i majku svoju. I: Tko prokune oca ili majku, smrću neka se kazni. (11) A vi velite: 'Rekne li tko ocu ili majci: Pomoć koja te od mene ide neka bude 'korban', to jest sveti dar', (12) takvome više ne dopuštate ništa učiniti za oca ili majku.još malo pa ću objasniti zašto mi je ovaj odjeljak zanimljiv u ovom kontekstu...?
U Jak 1:27 u NS stoji:
Štovanje koje je čisto i neokaljano pred našim Bogom i Ocem jest ovo: brinuti se za siročad i udovice u njihovoj nevolji i čuvati se prljavštine ovoga svijeta.Često čujem od JS da se ne treba socijalno angažirati (pogotovo ne karitativno pomagati onima koji nisu JS) već da je glavna stvar propovjedati.
U tom smislu čujem JS da kao farizeji govore svojim bližnjima:
"Pomoć koja te od mene ide je 'besplatno studiranje Biblije', ali ti ne mogu pomoći u tvojim materijalnim potrebama, to ide samo za službu propovijedanja".
Mislim, JS uzimaju službu propovijedanja kao oznaku prave religije - a to ne piše nigdje u Bibliji, a ovu stvar koja je jasno napisana u Bibliji kao kriterij za prepoznavanje pravog štovanja zanemaruju.
Ukidaju Božju zapovijed i zabranjuju pojedincima da ju drže a uvodu svoju zapovijed...
ps: ispravite me ako sam u krivu oko socijalnog angažmana JS-a. I zanima me da li se u zajednici vodi briga o onima koji su u stvarnim materijalnim potrebama?
Da li možemo da sa lajtmotivom "napustite krivu religiju" i ovim uputstvom da pročešljamo doktrinu Kule stražare?
Ne misliš li da si možda malo presugestivan? :/